Angst?

Angst?

Lucas 22:39-46
39 Hij vertrok en ging volgens zijn gewoonte naar de Olijfberg. De leerlingen volgden hem. 40 Toen hij daar was aangekomen, zei hij tegen hen: ‘Bid dat jullie niet in beproeving komen.’ 41 En hij liep bij hen weg, tot ongeveer een steenworp ver, en knielde daarna neer om te bidden. Hij bad: 42 ‘Vader, als u het wilt, neem dan deze beker van mij weg. Maar laat niet wat ik wil, maar wat u wilt gebeuren.’ 43 Uit de hemel verscheen hem een engel om hem kracht te geven. 44 Hij werd overvallen door doodsangst, maar bleef bidden; zijn zweet viel in grote druppels als bloed op de grond. 45 Toen hij na zijn gebed opstond en terugliep naar de leerlingen, zag hij dat ze van verdriet in slaap waren gevallen, 46 en hij zei tegen hen: ‘Waarom slapen jullie? Sta op en bid dat jullie niet in beproeving komen.’

Stel je eens voor, je bent een van Jezus’ discipelen en je hebt net tijdens het eten gehoord, dat jou liefste en beste vriend met wie je alles kon delen, en die je zou volgen door het vuur, uitgeleverd word door een andere discipel om te sterven. In al je opwinding en verdriet hierover, bied je aan om Jezus plaats te nemen, zodat Hij kan blijven leven en door kan gaan met mensen dingen leren zoals Hij dat altijd deed. Of om voor Hem te vechten, want niemand zal toch aan Jezus komen, die man, die zo geliefd is bij het volk?!
Jezus daarentegen, wijst alle hulp af. Hij weet dat het zijn bestemming is, zijn doel hier op aarde. Na het eten, als jullie hebben gedankt en de boel nog eens flink hebben doorgepraat, gaan jullie voor de laatste keer, naar Jezus favoriete plek voor stille tijd. Daar vraagt Jezus, of je hier wilt zitten, wachten tot Hij terugkomt. ‘Bid dat jullie niet beproefd worden.’ Is zijn boodschap daarbij.. Tja, Bidden.. Dat is wel het laatste waar je aan gedacht zou hebben na wat je aan tafel gehoord hebt.. Het dringt steeds meer tot je door, en je merkt dat het je diep in je hart raakt, en dat je door de hele situatie best afgemat bent.. De voorbereidingen voor het eten, de tocht die je die dag nog gemaakt hebt en dan boven alles ook nog eens die boodschap van Jezus! Opeens hoor je daar vlakbij je, iemand snikken, je slaat je arm om hem heen, jou doet het ook pijn. Ook jij begint te huilen. Bidden denk je totaal niet aan.. Minuten gaan voorbij, en terwijl je daar zo zit, met je arm om de ander heen, zak je langzaam weg in slaap. Je verzet je er nog wel tegen, maar het heeft geen zin, je bent gewoon te moe.
Even later, word je wakker gemaakt door Jezus: ‘Waarom slapen jullie? Sta op en bid dat jullie niet in beproeving komen.’ Je ziet aan zijn gezicht dat ook Hij het zwaar had. Rode druppels lopen over zijn voorhoofd. Je wilt er nog tegen in gaan, maar je laat het maar. Je weet dat Hij teleurgesteld is, in het feit dat je niet eens even wakker kon blijven. Maar ja, het is ook niet niks, dat wat je tijdens het eten hoorde. Zou Jezus ook bang zijn? Zou Hij daarom die rode druppels op zijn gezicht hebben? Zou hij er daarom zo moe uitzien? Zou hij daarom van die rode ogen hebben? Alsof ook hij net gehuild heeft? Je hebt geen tijd meer om het te vragen, daar komt al een groep mensen aan, opgewonden, op zoek naar iemand. Vooraan de groep loopt Judas, hij loopt naar Jezus en geeft hem een kus op de wang. Haastig lopen de andere mensen op Jezus toe en grijpen hem vast. Het is zoals Jezus al gezegd had, hij zou opgepakt worden..

Was Jezus bang?

Ja! Jezus zag op tegen wat er komen ging, dat kan je zien in Zijn gebed.
‘Vader, als U het wilt, neem dan deze beker van mij weg. Maar laat niet wat ik wil, maar wat U wilt gebeuren.’ (vs:42)

Ook staat er dat Hij werd overvallen door doodsangst, en dat zijn zweet in grote druppels als bloed op de grond vielen. Een mens, kan in sommige situaties bloed zweten. Dit gebeurt als door overmatige stress de haarvaatjes rond de zweetklieren scheuren, waardoor er bloed bij het zweet komt. Dit is heel zeldzaam. Het kan voorkomen als iemand zijn/haar eigen dood aan ziet komen. Door doodsangst dus. Andere opvattingen zijn dat de zweetdruppels zo groot waren als bloeddruppels, die over het algemeen groter zijn dan zweet/waterdruppels.
Jezus laat hier denk ik zien, uit welk principe wij moeten leven.
‘Laat niet wat ik wil, maar wat U wilt gebeuren.’

God heeft al een plan met ons leven! Hij had het boek waarin jou leven beschreven staat al af voordat jij geboren bent! Tuurlijk maken wij foute keuzes, dat doen we allemaal. Maar God, wil ons daarbij helpen, om te kiezen wat Hij al had bedacht voor jou! Hij wil je bij de hand nemen om je te laten zien waar je heen moet. Maar Hij wil graag, dat jij het je ook beseft! En dat jij leeft vanuit het principe ‘Uw wil geschiedde’!
En het is niet altijd makkelijk, waar God ons doorheen leidt. Dat kan je ook zien aan de Bijbelverhalen. Jaren in de gevangenis, ter dood veroordelingen, lange reizen, alles achterlaten en ga zo maar verder. Maar als jij met heel je hart God wilt volgen, dan zal wat er uitkomt een ware beloning zijn. Kijk naar Jezus. De beker die Hij moest drinken, dronk Hij niet voor zijn eigen zonden. Hij dronk die beker, omdat Hij onze zonden wou dragen. In die beker zaten een hele boel mooie dingen, gebeurtenissen, ervaringen. Maar zoals je bij goede wijn wel vaker ziet, zat er ook een hoop drab in. Dat spul, wat liever in de fles moet blijven zitten, omdat het niet te pruimen is. Ook dat zat in de beker die Jezus voorgeschoteld kreeg. Op het moment dat Hij dit bad, was Hij daaraan toe. Toen begon het nare deel pas echt. Jezus maakt vanaf dat moment zoveel mee. Een enorme beproeving, een enorme challenge. Pijn, verdriet, vernedering, nog meer pijn, nog meer verdriet, spot, nog meer spot en op uiteindelijk, de dood aan het kruis… Het kruis, waar al onze zonden, lasten en pijn op liggen, Jezus bezweek eronder. Opweg naar Golgotha, waar Hij aan dat kruis genageld werd, bezweek Hij onder de last van het kruis. Maar Hij ontving de kracht om het kruis op te nemen en verder te lopen, Zijn dood tegemoet. Daar aan het kruis, waar Hij het laatste beetje uit de beker dronk en onze zonden op Zich nam.

De vraag is aan jou: Ben jij bereid de beker, die God of Jezus jou voorhoudt, aan te nemen? En deze op te drinken? Tot aan het drab op de bodem van de beker?
God leid jou, Hij ziet jou, in alles wat je meemaakt. Hij weet wat je voelt als geen ander. Hij weet wat er nog komen gaat, en wanneer jij de kracht nodig hebt! Waarom zou je de beker niet aannemen? Omdat je bang bent? Begrijpelijk, zelfs Jezus was bang. Maar de angst, maakte plaats voor vertrouwen. Vertrouwen in God’s plan. Vertrouwen in de kracht die God zou geven, als Jezus het nodig had. Vertrouwen in de opstanding.
Vertrouw op God bij het drinken van de beker die je voorgehouden wordt. God leid je door de moeilijke tijden en de pijn.
‘Laat niet wat ik wil, maar wat U wilt gebeuren.’

RHT

Advertisements

One thought on “Angst?

  1. Velen vergeten dat Jezus een mens was zoals u en ik, die wel het speciale had van de Allerhoogste Vader afkomstig te zijn. Vele Christenen nemen hem als God, maar hij wist beter en bad tot de enige Ware God zijn Vader. Zijn bidden was geen ‘faken’ Het was niet alsof hij naar iemand anders bad en smeekte terwijl hij het zelf zou geweest zijn. God kan niet sterven, maar Jezus, mens zijnde kon werkelijk dood gaan. Voor hem stond de harde realiteit voor de deur. Jezus was bereid zijn eigen wil helemaal opzij te schuiven voor de wil van zijn Vader. Mooi dat je dat inziet, want weinigen zien dat. En dat is juist het belangrijke aan Jezus en voor ons wat wij horen te doen. Ook wij horen onszelf opzij te schuiven in naam van Jezus Christus. In hem hebben wij redding gekregen en een voorbeeld van wat er ook met ons kan gebeuren na onze dood.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s